HSV Wasmeer

HSV Wasmeer

KNVB en HSV Wasmeer zetten zich in voor gelijke kansen en gemengd voetbal

Hoe kun je jeugdvoetbal op zo’n manier aanbieden dat alle jongens en meiden in een veilige omgeving en met plezier leren voetballen, waarbij de kansen en het aanbod voor hen hetzelfde zijn? Voor veel verenigingen is dit een belangrijke vraag. De KNVB stimuleert gelijke kansen en een gelijk aanbod voor jongens en meiden met de projecten Gelijke Kansen en Gemengd Voetbal.

De ontwikkeling en daarmee het eindniveau van spelers en speelsters op jonge leeftijd is onvoorspelbaar. Het lijkt logisch om het eindniveau te voorspellen op basis van hun huidige voetbalkwaliteiten en de aanname dat deze kwaliteiten zich via een rechte opwaartse lijn doorzetten. De praktijk wijst echter anders uit. Door het aanbod voor jeugdvoetballers af te stemmen op hun niveau van dat moment en hun geslacht, is het voor veel van hen onmogelijk om op de lange(re) termijn het maximale uit zichzelf te kunnen halen.

Met de principes van Gelijke Kansen en Gemengd Voetbal krijgt een grotere groep voetballers de mogelijkheid om zijn of haar potentie volledig te benutten en maximaal plezier te beleven aan voetballen. 
Hierdoor voelen kinderen zich gezien, blijven ze langer voetballen en nemen de mogelijke negatieve bijzaken van teamindeling en selectiebeleid sterk af. De KNVB gaat dit seizoen daarom wederom regelmatig aandacht vragen voor de projecten Gelijke Kansen en Gemengd Voetbal.

Gesprek op gang brengen

De KNVB hoopt binnen meer verenigingen het gesprek op gang te brengen over in hoeverre er bij hen al sprake is van gelijke kansen en gemengd voetbal voor alle kinderen. Momenteel is dit onderwerp ook actueel bij HSV Wasmeer. Met elkaar zorgen we ervoor dat verenigingen hun eigen visie, missie, uitgangspunten en indelingsbeleid tegen het licht gaan houden. Om dit gesprek te faciliteren en verenigingen te ondersteunen, zullen de pagina’s over Gelijke Kansen en Gemengd Voetbal en het digitale magazine ‘Gelijke Kansen en Gemengd Voetbal’ dit seizoen regelmatig een update krijgen. Op deze manier blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom deze thema’s. Ook zijn er video’s ontwikkeld om het belang van de projecten te duiden en om te laten zien hoe andere verenigingen hier al mee aan de slag zijn gegaan.

Verdieping gelijke kansen

Teamindeling en selectiebeleid: iedere vereniging heeft er mee te maken en doet het op haar eigen manier. Een moeilijke klus, maar gelukkig zien we dat meer en meer verenigingen hier bewuster over nadenken en naar handelen. Tegelijkertijd zijn er kansen om dit nog beter te doen met elkaar, in het belang van alle jeugdspelers.

Verdieping gemend voetbal

Discussies over het nut en de noodzaak van gemengd sporten zijn actueel. 
Gelukkig gaan steeds meer verenigingen nadenken over gemengd voetbal als onderdeel van en als uitgangspunt binnen de jeugdopleiding. Het introduceren en implementeren van gemengd voetbal is namelijk in het belang van elke jeugdspeler.

Omarmen

We zien dat steeds meer clubs in het land de principes van gelijke kansen en gemengd voetbal omarmen. "Bij Be Quick 1887 vinden we dat ieder kind een gelijke kans verdient, omdat ieder kind simpelweg recht heeft om leuk en leerzaam te kunnen voetballen," aldus Benjamin Sietsma, Technisch Manager. "En omdat wij denken dat op vroege leeftijd selecteren, iets is wat niet kan. We kunnen niet weten wie van de achtjarigen uiteindelijk de allerbeste is op zijn of haar achttiende."

Bij DTS' 35 staat gemengd voetbal al hoog in het vaandel. "Ongeacht leeftijd, niveau en geslacht, het gaat om het voetbal", vertelt Linda Helbling, trainer van Vrouwen 1. "Als je dat centraal stelt, kun je daar denk ik heel veel uithalen."

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op via