Voetbal en vuurwerk
[Bericht vanuit KNVB:]
In de politiek is men druk bezig met een vuurwerkverbod. Verandert hierdoor iets voor het voetbal? Nee, want behalve op Oudejaarsavond was vuurwerk afsteken namelijk al verboden. Dat geldt overal in Nederland en voor alle soorten vuurwerk, dus ook voor bijvoorbeeld vuurwerkfakkels.
De risico’s van vuurwerk tijdens wedstrijden
Dat is niet voor niets. Zeker in de buurt van anderen is vuurwerk afsteken risicovol. Zo is er kans op brandwonden, oogletsel, gehoorschade en ademhalingsproblemen door rook en gassen. Verenigingen dragen de verantwoordelijkheid dat hun bezoekers deze risico’s niet lopen. Daarom komt het vuurwerkverbod ook in de reglementen terug, met voor de vereniging tuchtrechtelijke sancties bij overtredingen (boetes van 825 tot 3.300 euro).
Soms zie je vuurwerk in stadions, maar weet dat hiervoor dezelfde regels en nog zwaardere sancties gelden. Overigens blijkt dat vuurwerk bij 43% van de stadionbezoekers een gevoel van onveiligheid oproept, terwijl ook zij voor een leuke middag of avond komen. Nog een extra reden om rekening mee te houden.
Zorg voor duidelijke communicatie
Voorkom dus dat bij jullie vereniging onduidelijkheid over vuurwerk bestaat. Zo is het effectief om zowel de eigen teams als de bezoekers te informeren via de gebruikelijke wedstrijdcommunicatie of met een apart bericht. Zeker met het oog op derby’s en de naderende kampioenswedstrijden en nacompetitie loont dat de moeite. Daarnaast zijn er ook sfeeracties te bedenken die wél mogen. Enkele voorbeelden hiervan kun je via onderstaande button nalezen. Mocht je hulp of advies willen, stuur dan een bericht naar of ga in gesprek met collega bestuurders via Eén tweetje.
Meer informatie
Kortom, laten we er gezamenlijk voor zorgen dat het voetbal voor iedereen leuk en veilig blijft. Veel plezier met de ontknoping van het seizoen!
Met sportieve groet,
Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal